VAKIF TADİL SENEDİ
VAKFIN ADI:
Madde 1- Fahri Kiğılı Vakfı'dır. (kısa adı: Kiğılı Vakfı)
VAKFIN MERKEZİ:
Madde 2- Vakfın merkezi Malatya'dır.Adresi;Dabakhane Mahallesi İnönü Caddesi No:26/101 Kiğılı Vakıf Çarşısı Kat:2 Battalgazi / Malatya’dır.
Yönetim Kurulu'nun teklifi ve Vakıf Genel Kurulu'nun üçte biri (1/3) çoğunluk kararı ile adres değiştirilebilir, yurt içinde veya dışında şube, temsilcilik açabilir.
VAKFIN GAYESİ:
Madde 3-
a)Malatya İli Battalgazi İlçesi Dabakhane Mahallesi İnönü Caddesi 129 ada 13,70,89 parseller üzerinde inşa edilmiş ve edilecek olan Kiğılı Camii ve pasajın noksanlarının ikmali ile ibadete açık tutmak.
b) Bu camide görevli olanlara lojman ve din eğitimi için yeni binalar yapmak ve bir diyanet sitesi (müftülük binası) meydana getirmek.
c) Bu tesisin ana caddeye açılması ve daha güzel görünüme ve kullanmaya elverişli hale getirilmesi ve genişletilmesi için yeni gayrimenkuller almak.
d) Vakfın mali imkânları elverdiği takdirde Malatya merkez ilçelerinde de vakfın gayesine uygun yeni tesisler yapmak.
e) Gençliğin sosyal ilimler ve tabi ilimler sahasında da manevi ilimle de donanarak iyi yetişmeleri için;
1- Kur’an Kursları açmak. Bu kurslara öğretim üyesi temin etmek ve Arapça ve diğer lisan kursları açmak ve bu kurslara da öğretim üyesi temin etmek ve kursları yetişkinler içinde yapmak.
2- Her yaştaki Din eğitimi gören kimselere burs vermek. Yurtlar, pansiyonlar açmak ve bunlardan yüksekokullara gidenlere de tahsillerini bitirmek için burs vermek. Dini bilgilerini artırmak üzere kurslara devam eden öğrenciler için kurslar ve pansiyonlar açmak.
3- Malatya da kurulmakta olan İnönü Üniversitesi bünyesinde İslami İlimler Fakültesi'nin de açılması için maddi ve manevi destekte bulunmak.
4- Kimsesiz, yoksul ve bakıma muhtaç ihtiyarların iaşe ve ibatesi vesaire ihtiyaçlarında yardımcı olmak.
f)Toplumumuzun huzur ve barış içinde yaşamasına, kişilerin milli ve manevi değerlere bağlı olarak, ruhsal ve bedensel yönden sağlıklı yetişmesine katkıda bulunmak.
g) Hukuka bağlı, temel insan haklarına saygılı, devletimizin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü savunma, milli, manevi, ahlaki ve evrensel değerlere sahip, üstün vasıflı bir nesil yetiştirmek.
h) Milli, manevi, kültürel, ahlaki, değerlere bağlı bir nesil yetiştirmek için eğitim ve öğretimin her kademesinde öğrenci yurtları, pansiyon, kreş, anaokulu, ilköğretim okulu, lise, meslek lisesi, meslek yüksek okulu, üniversite, misafirhane, çay bahçesi, lokal, sosyal tesis, eğitim merkezi, kültür-spor ve dinlenme tesisleri, kütüphane, enstitü, etüt, araştırma ve uygulama merkezleri, aşevi, sağlık kuruluşları, gençlik merkezleri, konferans ve tiyatro salonu, bakımevi, kimsesizler evi ve yetimhane vb. yerleri yapmak kurmak, işletmek, işlettirmek, gerektiğinde resmi kurum ve kuruluşlar ile aynı amaçlı diğer tüzel kişiliklere devretmek. Kur’an Kursu binası ve camii inşa etmek.
ı) Eğitim ve öğretimin her dalında ve kademesinde öğrencilere karşılıksız burs ve kredi vermek, öğrenciler için barınacakları yurtlar açmak, mesleki ve sportif kurslar düzenlemek, yurt ve dershane ücretleri ile kitap, kırtasiye harç ve giyim giderlerini karşılamak
j) Mahalli ve uluslararası konfederasyonlar, paneller, sempozyumlar, yarışmalar, şenlikler, anma günler, seminerler, sohbetler, açık oturumlar, imza ve söyleşi günler, istişare toplantıları, yemekli toplantılar, sünnet şölenler, Kur’an-ı Kerim güzel okuma yarışmaları, hafızlık merasimleri, yaz kursları, gezi, tur, piknik, tarihi ve turistik ziyaret gibi organizasyonları düzenlemek.
k)Yangın, deprem, sel ve buna benzer tabii afetlerden zarar görenlere ayni ve nakdi yardım etmek, kurtarma gurupları oluşturmak, hastane, hapishane, huzurevleri, yurtlar ve benzeri sosyal müesseseleri ziyaret etmek.
l)Hat, tezhip, ebru, dikiş-nakış, makrame vb. el beceri kurslar ile kermes ve sergi açmak, resim, şiir, kompozisyon ve bilgi yarışmaları düzenlemek.
m)Milli, Dini, tarihi gün ve gecelerin anlam ve önemine uygun kutlama programları düzenlemek, gerekli görüldüğünde basın-yayın ve diğer yollarla duyurmak.
Sesli görüntülü veya yazılı programları hazırlamak ve hazırlatmak, kitap, broşür, gazete, dergi, bülten el ilanları, internet vb. yayınlar yapmak, basın toplantıları düzenlemek.
n)Yurt içinde veya Malatya'da yıkılmaya yüz tutmuş, harap olmuş tarihi eserleri onarmak, restore etmek veya ayni ve nakdi yardımda bulunmak. Yurt içinde veya Malatya'da ağaç dikme kampanyası düzenlemek ve hatıra ormanları oluşturmak.
o) Vakfın gayesi istikametinde başarılı çalışmalar yapan şahıs, dernek, vakıf ve diğer müesseselere teşvik amaçlı belge, hediye, plaket ve ödüller vermek.
p) Maddi imkânı olmayan muhtaçlara, kimsesizlere doğum, ölüm ve evlenmelerinde ayni ve nakdi yardımlarda bulunmak.
r)Yurt içinde ve yurt dışında yapılacak her türlü yardımları kabul ederek, gayesine uygun olarak kullanmak.
s)Yönetim Kurulunun uygun göreceği veya ilgili Bakanlıklar, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Diyanet İşleri Başkanlığı, Tika vb. resmi kurumların tavsiye edeceği, yurt içinde ve yurt dışında okul, mescit, camii, diğer mabetler, eğitim kurumları ve su kuyuları yapmak, yaptırmak, amaçlarına yönelik organizasyonlar düzenlemek.
t)Vakıf gaye ve amaçlarına yönelik faaliyette bulunan yurt içinde veya yurt dışında resmi, özel vakıf, dernek vb. kuruluşlardan ayni ve nakdi yardım almak veya yardım yapmak.
VAKFIN GAYESİNİ GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN YAPABİLECEĞİ İŞ VE İŞLEMLER:
Madde 3/A- Vakfın gayesine ulaşmak için yasal sınırlamalar dışında, miktar ve değeri kısıtlanmamış taşınır ve taşınmaz mallara bağış, vasiyet, satın alma ve kiralama suretiyle sahip olmaya ve kullanmaya, vakıflara ilişkin hükümleri uyarınca sahip olduklarını satmaya, bağışlamaya, devir ve ferağ etmeye, gelirlerini almaya ve harcamaya, vakıf mal varlığına giren bir ya da birden çok taşınmaz mal veya gelirlerini bir ya da birçok kez yatırımda kullanmaya, vakıf amaç ve hizmet koşuluna aykırı olmamak koşulu ile yapılacak bağış ve vasiyet, satın alma ve diğer yollarla edindiği taşınır ve taşınmaz malları ve paraları yönetim ve tasarrufa, menkul değerler almaya ve vakfın amacı doğrultusunda bunları değerlendirip satmaya, vakfın amaçlarına benzer çalışmalarda bulunan yurt içi ve yurt dışındaki vakıflar, gerçek ve tüzel kişiler ile işbirliği yapmaya, kamu kurum ve kuruluşları dışındakilerden yardım almaya, bu yardımı sağlamak için anlaşmalar yapmaya, taşınmaz malların irtifak, intifa, sükna, üst, rehin, ipotek gibi mülkiyetin ayni haklarını kabule, bu hakları kullanmaya, olan ya da olacak gelirleri ile kuracağı sözleşmeler için taşınır ve taşınmaz malların rehin ve ipoteği dahil her türlü güvenceleri almaya, geçerli banka kefaletlerini kabule, vakfın amaç ve hizmet konularını gerçekleştirmek için gerektiğinde ödünç almaya, kefalet, rehin, ipotek ve diğer güvenceleri vermeye, vakfın amaç ve hizmet konularına uygun olarak yürütülen ve yürütülecek projelerden ve her türlü çalışmalardan gelir elde etmeye ve vakfa gelir sağlamak amacı ile her türlü ticari, sanayi, zirai alanlar ile madencilik, turizm, ulaştırma, özel güvenlik sahalarında olağan işletme ilkelerine göre çalışacak iktisadi işletmeler ve ortaklıklar, şirketler kurmaya, kurulu olanlara iştirake, bunları doğrudan işletmeye yada denetimi altında bir işletmeciye işlettirmeye, vakfın amaç ve hizmet konularından birinin yada tümünün gerçekleştirilmesi için yararlı ve gerekli görülen girişim, tasarruf, mal edinme, inşaat ve benzeri sözleşmeleri yapmaya Türk Medeni kanununun 48. Maddesinde belirtildiği üzere izinli ve yetkilidir. Vakıf, bu yetki ve gelirlerini Türk medeni kanunu ve diğer kanunlarla yasaklanan maksatlarla kullanamaz.
VAKFIN MAL VARLIĞI:
Madde 4- Kuruculardan Malatya Kur’ani ilimleri okutma ve Kur’an kursları yaptırma derneği (Malatya Diyanet Sitesi Kiğılı Camii yaptırma ve yaşatma derneği) adına kayıtlı bulunan ve vakfa tahsis edilen Malatya;Dabakhane Mahallesi İnönü Caddesi Battalgazi / Malatya adresinde bulunan ve tapu sicilinin 129 ada 13, 70 ve 89 parsel numaralarında kayıtlı gayrimenkul ve hisselerin tamamıyla bu gayrimenkuller üzerinde inşa edilmiş ve kısmen de inşa halinde bulunan Kiğılı Camii ve camii altındaki pasaj ve dükkanlar, kurucuların koyacakları nakitler ve alınacak teberrular vesaire suretle intikal edecek olan mal ve nakitler.
VAKIF GELİRİNİN TAHSİS VE SARF EDİLECEĞİ YERLER:
Madde 5- Vakfın yıllık gelirinin en az üçte ikisi (2/3)' ni vakfın amaçlarına, kalanı ise yönetim ve idame giderleri ile ihtiyata ve vakıf malvarlığını artırıcı yatırımlara tamamı veya bir kısmı tahsis ve sarf olunur.
VAKFIN ORGANLARI:
Madde 6- Vakfın organları aşağıda gösterilmiştir.
a) Genel Kurul
b) Yönetim Kurulu
c) Denetim Kurulu
GENEL KURUL:
Madde 7 – Genel Kurul üyeleri vakfın senedinde isimleri yazılı kişiler ile sonradan seçilen kişilerden oluşur. Genel Kurul üyelerinin sayısı (60)'ı altmışı geçemez. Genel Kurul üyelerinin ölüm, istifa ya da başka bir nedenle boşalması halinde, boşalan üyeliklere, Yönetim Kurulunun veya Genel Kurul Üyelerinin teklifi ile üye seçimi, Genel Kurula katılan üyelerin ortak kararıyla yapılır.
Olağan Genel Kurul (3) üç yılda bir Mayıs ayı içerisinde Yönetim Kurulunun daveti üzerine belirlenecek yer, gün ve saatte toplanır.
Yönetim Kurulu, Denetim Kurulu veya Genel Kurul üye tam sayısının (1/5) beşte birinin yazılı isteği üzerine gerekli gördüğü hallerde (30) otuz gün içinde olağanüstü toplanır.
Yönetim Kurulu, Genel Kurulu toplantıya çağırmazsa, üyelerden birinin başvurusu üzerine sulh hakimi, üç üyeyi Genel Kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir.
Yönetim Kurulu, genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenleyerek, en az (15) on beş gün önceden günü, saati, yeri ve gündemi bir gazetede ilan edilmek, ya da yazılı mektup veya elektronik posta ile bildirmek suretiyle toplantıya çağırır. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasındaki süre bir (1) haftadan az, (30) otuz günden fazla olamaz.
Genel Kurul, katılma hakkı bulunan üyelerin salt çoğunluğunun katılımıyla toplanır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda, ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz.
Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı üye tam sayısının (1/3) üçte birinden az olamaz.
Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesi toplantı yerinde hazır bulundurulur. Toplantı yerine girecek üyeler, Yönetim Kurulu tarafından görevlendirilecek görevlilerce dolaştırılacak listedeki isimlerini kontrol ederek imzalarını atar ve toplantı salonuna geçerler. Toplantı yeter sayısı sağlanmışsa durum bir tutanakla tespit edilir ve toplantı Yönetim Kurulu Başkanı veya Görevlendireceği bir üye tarafından açılır. Açılıştan sonra toplantıyı yönetmek üzere bir divan başkanı ve iki kâtip üye seçilerek divan heyeti oluşturulur. Toplantının yönetimi ve güvenliğinden divan başkanı sorumludur.
Genel kurul karar yeter sayısı ise, toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğu ile alınır. Oyların eşit olması durumunda, divan başkanının oyu iki oy sayılır. Oylamanın ne şekilde yapılacağı toplantıda kararlaştırılır. Her üyenin tek oy hakkı vardır. Toplantıya gelemeyecek üye, Genel Kuruldan bir başka üyeyi vekil tayin edebilir. Bir şahısta birden fazla vekâlet toplanamaz.
Genel kurulda yalnızca gündemde olan maddeler görüşülür. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin (1/10) onda biri tarafından görüşülmesi yazılı olarak istenen konuların gündeme alınması zorunludur. Görüşülen konular ve alınan kararlar divan heyetince imzalanarak Yönetim Kurulu Başkanına teslim edilir. Yönetim kurulu başkanı, imzalanan kararların korunmasında ve yeni seçilen Yönetim Kuruluna yedi gün içinde teslim edilmesinden sorumludur.
GENEL KURULUN GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI:
Madde 7/A- Genel Kurul, Vakfın en yüksek karar organıdır. Yetkileri aşağıda gösterilmiştir.
a) Yönetim Kurulunu 3 yıllığına seçmek
b) Denetim Kurulunu 3 yıllığına seçmek
c) Vakıf yönetim Kurulunca hazırlanan faaliyet raporu ile denetim ile denetim Kurulu raporlarını görüşüp incelemek, Yönetim Kurulunun ibrası konusunda karar vermek.
d) Yönetim Kurulunca hazırlanacak vakıf iç mevzuat tasarılarını aynen veya değiştirerek kabul etmek.
e)Yönetim kurulunca hazırlanacak yıllık bütçe tasarılarını aynen veya değiştirerek kabul etmek.
f)Gerektiğinde vakıf senedinde ilave ve değişiklikler yapmak.
g)Vakıf faaliyetleri konusunda genel politikaları belirlemek.
h)Boşalan Genel Kurul üyeliği için seçim yapmak.
ı)Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu üyelerine hizmetleri karşılığında herhangi bir ücretin verilip verilmeyeceğini, verilecekse miktarını belirlemek.
YÖNETİM KURULU:
Madde 8- Vakıf Yönetim Kurulu, Genel Kurulca 3 yıllığına seçilerek (5) asil ve (3) yedek üyeden oluşur. Yönetim Kurulu üyeleri, ilk toplantıda aralarında bir başkan, bir başkan yardımcısı, bir muhasip, bir sekreter ve bir üye seçerek aralarında görev taksimi yaparlar. Başkan yardımcısı; Başkan olmadığı zaman ona vekâlet eder.
Kararlar çoğunlukla alınır. Oyların eşitliği halinde başkanın oyu iki oy sayılır. Görev süresi bitmeden ayrılan veya istifa eden yönetim kurulu üyeliğine yedek üyelerden biri, yedek üye yoksa Genel Kurul üyelerinden biri Yönetim Kurulunun ortak kararıyla seçilir. Yönetim kurulu ayda en az bir defa toplanır. Üst üste 3 defa mazeretsiz olarak toplantıya katılmayan Yönetim Kurulu üyesi bu görevden çekilmiş veya istifa etmiş sayılır ve yerlerine bir hafta içinde yedek üyeler çağrılır. Alınan kararlar noter tasdikli karar defterine yazılarak imzalanır.
Başarılı yönetim kurulu üyeleri tekrar seçilebilirler.
YÖNETİM KURULUNUN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI:
Madde 9- Yönetim Kurulu, vakfın idare, temsil ve icra organıdır. Bu sıfatla;
a) Vakfın gayesi doğrultusunda her türlü kararı alır ve uygular.
b) Vakıf faaliyetlerinin düzenli ve verimli olarak yürütülmesini sağlar. Bu bağlamda her türlü iç mevzuat tasarılarını hazırlar.
c) Vakıf mal varlığının değerlendirilmesi ve yeni mali kaynaklara kavuşturulması hususunda gereken çalışmaları yapar. Ayni, nakdi, menkul ve gayrimenkul bağışları, vasiyetleri kabul eder. Yeni gayrimenkul satın alır, satar, kiralar, kiraya verir,bağış ve takas eder.
d) Vakıf tüzel kişiliği adına bütün gerçek ve tüzel kişilerle hukuki, mali ve sair konularda gerekli girişimlerde bulunur ve işlemler yapar.
e) Görev, yetki ve sorumlulukları açıkça önceden belirlenmek üzere Koordinatör, Müdür, Genel Sekreter veya benzeri birimler oluşturur veya görevlerine son verir.
f)Vakıfta istihdam edilecek personeli belirler, atamasını yapar, ücretlerini tayin eder, bunlarla ilgili talimatları hazırlar gerektiğinde işlerine son verir.
g)Vâkıfa bağlı işletme, ortaklık ve şirketlerin çalışma programlarını hazırlar, takip eder ve bunlar için gerekli kaynaklar sağlar.
h)Vakfın muhasebe işlerini takip ve kontrol eder. Hesap dönemi sonunda gelir-gider cetveli ve bilançoların düzenlenerek ilgili idareye gönderilmesini ve ilanını sağlar.
ı)Genel Kurulun kabul ettiği yıllık bütçeyi hazırlar.
j)Vakıf senedinde yapılması öngörülen değişiklik tekliflerini Genel Kurula sunarak; takibini ve sonuçlanmasını sağlar. Genel Kurulu olağan ve olağanüstü toplantıya çağırma görevini yapar.
k)Ölüm, istifa veya üyeliği düşürülen üyelerin yerine, vakfa hizmeti olabilecek yeni isimleri Genel Kurulun onayına sunar.
l) Genel Kurul toplantıları ile ilgili hazırlık işlemlerini yerine getirir.
m)Vakıf resmi senedinin tadil edilen 3. ve 4. maddelerinde yer alan hususlar ile ilgili kararlar almak ve uygulamak.
n) Şube, temsilcilik, tesisler, iktisadi işletmeler, ortaklıklar ve şirketlerin kurulmasına karar vermek ve işletmek veya işlettirmek.
o) İlgili mevzuat ile vakıf senedi ve vakıf iç mevzuatının gerektirdiği diğer görevleri yapar.
VAKFIN TEMSİLİ:
Madde 9/A- Vakfı, Yönetim Kurulu temsil eder. Yönetim Kurulu bu temsil yetkisini Yönetim Kurulu Başkanı ve Başkan Yardımcısına devredebilir. Yönetim Kurulu, genel veya belli hal ve konularda, belirteceği esaslar dahilinde kendi üyelerinden bir veya bir kaçını, yetkili memur veya memurlardan bir veya birkaçını, temsilci veya temsilciliklerini herhangi bir sözleşmeyi akdetmeye, mukavele, hukuki belge veya senedi vakıf nam ve hesabına tanzim ve devretmeye, bankalarda hesap açmaya, ihalelere girmeye ve buna benzer diğer hususların ifasında yetkili kılabilir.
DENETİM KURULU
Madde 10- Denetim Kurulu, Genel Kurul adına vakfın faaliyet ve hesaplarını denetlemek için kurulmuş bir organdır. Denetim Kurulu, Genel Kurulca kendi üyeleri içinden veya çoğunluk oluşturmamak kaydıyla dışarıdan üç yıl için seçilecek (3) üç kişi olmak üzere, bir başkan iki üyeden oluşur. Ayrıca (2) ikide yedek üye seçilir. Herhangi bir sebeple boşalan asil üyelik yerine yedek üye çağrılır. Denetçiler kararlarını çoğunlukla verirler ve yeniden seçilebilirler. Vakfın yıllık iş, işlem ve faaliyetleri yılda en az bir defa denetlenir. Denetim kurulu, incelemelerini tüm defter, kayıt ve belgeler üzerinden yapar. Hesap dönemi itibarı ile düzenlenecek denetim raporu, Genel Kurul toplantısından en az 15 gün önce Genel Kurula sunulmak üzere Yönetim Kuruluna teslim edilir.
DENETİM KURULUNUN GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI:
Madde 11-
a)Yönetim Kurulunun faaliyetlerini, gelir-giderlerini, defterlerini ve bunların vakfın gayesine uygunluğunu inceler.
b) Yıl sonu hesaplarını inceler, hazırladığı raporu ilgili yerlere verilmek üzere Yönetim Kuruluna teslim eder.
c)Yıllık bütçe ve plasman planı hakkında görüş ve önerilerini Genel Kurul toplantısına sunmak.
VAKFIN SONA ERMESİ
Madde 12- Genel Kurul, Vakfı hiçbir suretle fesih edemez. Vakfın herhangi bir sebeple sona ermesi halinde Vakıflar Genel Müdürlüğünün görüşü ve ilgili Asliye Hukuk Mahkemesinin kararı ile Genel Kurul üyelerinden üç kişilik bir Tasfiye Kurulu tayin edilerek dağılma işlemleri başlatılır ve neticelendirir. Vâkıf borçları tasfiyesinden arta kalan mal, menkul ve gayrimenkul, tesislerin ad ve konumları aynen korunması ve devam ettirilmesi koşuluyla Genel Kurul tarafından belirlenen Cami ve Kur’an Kursu yaptırma derneklerine veya vakfın gayesine en yakın vakıf ve derneğe devredilebilir.
VAKFIN GELİRLERİ VE İNFİSAHI :
Madde 13- Vakfın gelirleri aşağıda gösterilmiştir.
a) Vakfın amacına uygun yurt içi ve yurt dışından gerçek ve tüzel kişiler, kurum ve kuruluşlardan, ayni, nakdi, menkul ve gayrimenkul bağışlar, teberru ve vasiyetler ve her türlü şartlı, şartsız bağışlar ile yardımlar.
b) Vakıf faaliyetlerinden elde edilecek muhtelif gelirler.
c) İktisadi işletmeler, iştirakler, şirketler ve ortaklıklardan sağlanacak gelirler.
d) Vakfın taşınır ve taşınmaz mallarının kiralanmasından ve satışından elde edilen gelirler.
e) Vakıf menkul ve gayrimenkulleri ile diğer varlık ve haklarının değerlendirilmesi ile sağlanacak gelirler,
f)Diğer gelirler.
GENEL HÜKÜMLER
Vakıf İktisadi İşletmeleri:
Madde 14-Vakfın amaç ve hizmet konularını gerçekleştirme, uygulama, eğitim ve gelir sağlama amacıyla Vakıf İktisadi İşletmeler, iştirakler, şirketler ve ortaklıklar kurabilir. Yönetim Kurulu yapılacak bu hizmetlerin tescili, amaç ve hizmet konuları, işletmenin çalışma koşulları, yönetim biçimi, yöneticilerinin sorumluluğu ve ilkeleri ile denetimi gibi buna benzer hükümlerin yürütmesini yapar ve uygular.
Vakıf İktisadi İşletmeler Ticaret Sicili Nizamnamesi hükümleri uyarınca tescil edilir.
Muhtemel Diğer Hükümler:
Madde 15-Harp ve fevkalade hallerde; Türkiye'mizin herhangi bir suretle harbe girmesi veya olağan dışı hallere maruz kalması durumunda, vakıf gelirlerinin Yönetim Kurulunun uygun göreceği belli bir kısmı, doğrudan kendi yapacağı organizasyon ile veya Kızılay ve buna benzer kuruluşlar aracılığı ile yaralıların tedavisi, iskan, iaşe ve ibateleri, şehit ve gazilerin muhtaç ailelerine yardım için sarf edebilir.
Vakfa İfa Edilecek Hizmetlerin Karşılığı:
Madde 16-Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu üyelerine, Genel Kurulun uygun bulması halinde makul hadler dahilinde hizmetlerine karşılık bir ücret ödenebilir. Vazife icabı yapacakları masrafları karşılanır.
Vakıf Senet Değişikliği:
Madde 17- Vakıf Resmi Senedinde yapılacak değişiklik ve ilaveler Yönetim Kurulu'nun veya Genel Kurul üyelerinin en az beşte biri (1/5)'nin yazılı teklifi ile Genel Kurulun üye tam sayısının en az beşte üçünün (3/5)'nin onayı ve mahkeme tarafından verilecek karar ile yapılır. Vakıf senedinde yapılacak değişiklik ve ilavelerin mahkeme, noter ve diğer resmi kurumlar nezdinde Genel Kurul adına takibine, imzalamaya ve sonuçlanmasına Yönetim Kurulu veya görevlendireceği yetkili kişi veya kişiler tarafından yapılır.